ALERGIJA NA KOKOŠIJA JAJA

INTOLERANCIJA

Nepodnošenje žumanceta i/ili belanceta ne znači da imate pravu alergijsku reakciju sa stvaranjem anti-tela u krvi na jaja. Količina anti-tela zavisi od količine jaja unetih ishranom. Kada alergijska reakcija na koži izgleda kao geografska šara oivičena za nijansu tamnije crvenim rubom - treba posumnjati na jaja i uraditi test. U slucaju da se uzročnik ne otkrije na vreme, reakcije ce biti sve teže i teže jer jaja spadaju u centralne alergene. Čak i ako niste alergični na jaja, već imate bilo kakvu drugu vrstu alergije, savetuje se da se jaja u tom periodu ne konzumiraju zbog skoka histamina koji će izazvati pogoršanje vec postojeće alergije. Ne savetujemo privremenu zamenu kokošijih jaja nekom drugom vrstom jaja zbog brzog razvoja unakrsne alergije (treba znati da belance opterecuje bubrege, a žumance jetru). Unakrsna alergija se može razviti i na kokošije perje u jastucima i jaknama koje se koristi umesto guščijeg i pačijeg perja.

VAKCINE

Ako ste alergični na jaja, perje ili neomicin za vas su opasne virusne vakcine koje se gaje na pilecem embrionu – jajetu. Upozorite na to svog lekara. Kada jedan ili oba roditelja imaju alergiju na jaja, upoznajte sa tom činjenicom pedijatra svoje bebe koja treba da primi vakcinu radi provere alergije.

NAMIRNICE KOJE SADRŽE JAJA

Peciva i neke vrste hleba na koje se mašinski prska jaje zbog lepseg izgleda pokorice, kolači, puslice, orasnice, pite, torte, keks, slane ili starinske štanglice sa orasima, desertni čokoladni i karamel kremovi, neke vrste pudinga i marcipan masa, sladoled (proverite deklaraciju), sve namirnice sa naznakom OVALBUMIN i/ili LECITIN sadrže jaja mada se u slučaju lecitina može misliti i na soju.

Opšti savet je da tražite namirnice sa oznakom „POSNO“.

Kod blažih oblika alergije na jaja savetuje se njihovo izbacivanje iz ishrane tokom minimum tri meseca, a kod težih oblika tokom šest meseci. Kada se izlečite od alergije na jaja, nastavite sa upotrebom ali u malim količinama i to svaki treći ili četvrti dan jer će tada verovatnoća da ponovo razvijete istu alergiju biti minimalna. Eventualna zamena za jedno jaje u receptima je ravna supena kasika želatina.