KRAVLJE MLEKO, INTOLERANCIJA

Kravlje mleko spada u centralne (najvažnije) alergene.

Sastojci mleka koji mogu da vam smetaju su :

 • belančevine mleka
 • laktoza
 • mlečni šećer u svim vrstama slatkog mleka i prerađevinama sem ako na proizvodu nije naznačeno da je bez laktoze
 • purini
 • mokraćna kiselina

Moguća je unakrsna alergija na sve vrste belančevina mleka kako kravljeg tako kozjeg i ovčijeg mleka. Kobilje mleko je najsličnije mleku dojilje.

Nepodnošenje belančevina kravljeg mleka u koje spadaju laktoglobulini, laktalbumini i kazein kod odojčadi se manifestuje na više načina bilo kao simetričan ekcem na prevojima kože, urtikarija, pa sve do neurodermatitisa, bilo kao kolitis = upala debelog creva sa bolnim grčevima, gasovima i prolivima. Zbog značaja koje kravlje mleko ima u ishrani beba pedijatri šalju krv i to 3-5 ml krvi bebe na analizu na Torlak – Institut za imunologiju i virusologiju. Rezultat dobijate istog dana. Na osnovu tog rezultata pedijatar savetuje da li ćete bebi dati HA = hipoalergijsku formulu adaptiranog kravljeg mleka , neko drugo posebno mleko za bebe ili će majci savetovati da ne konzumira mleko i mlečne proizvode dok doji bebu. Posle 4 dana ne konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda majka može ponovo da doji bebu i posle dve nedelje će se stanje bebine kože očigledno popraviti. To su tvrdnje austrijskog pedijatra dr Petera Šumahera koji je napravio Šumaherove ampule za testiranje alergije aparatom Bicom. Samo bebe starije od godinu dana mogu eventualno koristiti kao zamenu kozje ili ovčije mleko uz kontrolu gvožda u krvi. Belančevine kravljeg mleka krupnije su nego nekada zbog genetskog inženjeringa krupne stoke. Krava sada stvara još već e belančevine za svoje tele koje je krupnije nego nekada, a ne za čovekovo mladune.

Odrasli koji ne tolerišu belanč evine kravljeg mleka mogu imati na koži promene koje se ponekad interpretiraju kao „psorijaza“, bolove u zglobovima, alergijski rinitis sa zapušenim nosem, glavoboljom ili mnogobrojnim gastrointestinalnim problemima i uz dijagnoze colitis ulcerosa, colitis mucosa, Morbus Crohn tojest Kronova bolest. Jednostavnim testom merenja pulsa u miru, ujutru na prazan želudac i zatim ponovnim merenjem pulsa 15-20 min posle konzumiranja kravljeg mleka otkrić ete da li vam ova namirnica smeta. Ako vam je puls posle ispijanja mleka skoč io za više od 17/min , to znač i da vam ova namirnica ne odgovara. Test se može odnositi i na neku drugu namirnicu, pić e ili lek. (Primer : poč etni puls je 70/min, a posle 87/min ili već i). Ovo su saveti nemač ke terapeutkinje Sisi Karc a na osnovu znanja drevne Kine.

Laktoza ili mleč ni šeć er nalazi se u svim vrstama slatkog mleka kao što su kravje, kozje, ovč ije, kobilje, sojino, pirinč ano, od prosa i sl. izuzev ako je na proizvodu naglašeno da je bez laktoze i to treba da naglasite prodavcu. Gubitak enzima laktaze koji razlaže laktozu može biti privremen ili trajan.

Purinski ribonukleotidi iz mleka nepovoljni su za ishranu trudnica kojima preti (pre)-eklapsija, kod gihta, dijabetesa tipa 2 (povećavaju insulinsku rezistenciju), kod šloga, menadžerske bolesti, hipertenzije i tokom jakih treninga sportista zbog nagomilavanja laktata i mokrać ne kiseline. Najređi problem je Leech – Nyhan-ov sindrom kao urođena greška u metabolizmu purina. Kod svih prethodno nabrojanih sluč ajeva prati se hiperurikemija = visok nivo mokrać ne kiseline u krvi.

Ideja proizvodnje „ depurinizovanog mleka „ filtriranjem nastala je 2010.god. u Nišu. Možemo oč ekivati ponudu takvog mleka u buduć nosti.

Mleko i mleč ni proizvodi kod intolerancije na kravlje mleko izbacuju se iz ishrane tokom minimum tri meseca, a kod jakih alergija tipa Kvinkeovog edema ili anafilaktič kog šoka tokom minimum šest meseci. Preosetljivim ljudima može da smeta miris mleka, kuvanje ili rad u kuhinji zbog kože koja reaguje na mleko ili upotreba preparata koji sadrže mleko ( sapun, krema, kupka..). Savet je da donesete preparat na testiranje. Posle izleč enja intolerancije aparatom Bicom savetujemo da se mleko i mleč ni pr. koriste u malim količ inama i to tek svaki treć i ili četvrti dan da organizam ne bi ponovo razvio intoleranciju.

PREHRAMBENI PROIZVODI KOJI SADRZE BELANCEVINE MLEKA:

 • MLEKO (sirovo, UHT, koncentrovano, u prahu)
 • MLEKO ZA BEBE (Aptamil, NAN, Milmil, Humana, Pregomil) je adaptirano kravlje mleko.
 • JOGURTI, KEFIR, KISELO MLEKO, ŠLAG, VOCNI JOGURT, ŠEJK
 • SIREVI, SIRNI NAMAZI, PARMEZAN
 • SLADOLED ( postoje posni sladoledi, proverite aditive ako vam smetaju )
 • PEKARSKI PROIZVODI ( mleni hleb, pletenica, hleb sa krompirom..)
 • GRICKALICE
 • ČOKOLADA
 • TORTE I KOLAČI
 • ITALIJANSKE TESTENINE
 • KEČAP, SENF, KONCENTRATI SUPA, GOTOVI SOSEVI
 • SALAME, VIRŠLE, PAŠTETE, PRAŠAK ZA PECIVO

Niko nije alergičan na mlečne masti pa tako ne bi trebalo da PUTER i PAVLAKA budu problem, ali već ina mlekara pravi ove proizvode sa tragovima mleč nih belanč evina.

Opšti savet je da donesete proizvod na testiranje.

Pogrešna je ideja da su mleko i mleč ni proizvodi jedini izvor kalcijuma u ishrani. Primer za to su vam odrasli Kinezi koji ne konzumiraju mleko i mleč ne proizvode kao najmnogoljudnija nacija na zemljinoj kugli.