ŽITARICE INTOLERANCIJA

Moguće su intolerancije na : 1) PŠENICU, 2) GLUTENE I GLIJADINE 3) DRUGE ŽITARICE

PŠENICA ima belančevine na koje pacijenti sve više reaguju zbog hemijskog tretiranja semena, kulture na njivama i pšenice u silosima, a zatim dodavanja aditiva u brašno u pekarama. Izvorni oblik žita = DINKEL koje nabavljate u ''Zdravoj hrani'' može biti zamena za obicno žito što se testom utvrđuje. Reakcija na pšenicu NE ZNAČI automatski alergiju na glutene i glijadine. Ako tolerišete ovas, raž i ječam jedino obratite pažnju na deklaracije jer proizvođaci često ubacuju oko 20% pšenicnog brašna u te ražane, ovsene ili ječmene proizvode. U slučaju intolerancije na pšenicu izbacite pšenicno brašno i proizvode tokom minimum tri meseca ako niste imali teže oblike alergije ili tokom šest meseci ako ste imali simptome gušenja, Kvinkeovog edema ili anafilaksu. Mislite na unos sledećih namirnica koje sadrze pšenicno brašno : HLEB, PECIVA, GRIZ, TESTENINE, PREZLA, PICA, RIBLJI ŠTAPICI, PUDING, PIVO, DŽIN, KUVANA JELA (zbog zaprške, knedli, njoka, sosova tipa bešamel i sl.), KORE ZA PITU, MLEČNI PROIZVODI SA MALO MLEčNE MASTI (sadrže pšenicne skrobove kao sredstva za zgušnjavanje), PŠENICNE PAHULJICE i KLICE, DEČJA HRANA. MESNE PRERAÐEVINE i KAJMAK mogu da sadrže brašno.

Simptomi intolerancije su gastritis, nadimanje, sindrom iritabilnog creva, kolitis, prolivi i /ili zatvor, malapsorpcija = sindrom lošeg upijanja hranljivih materija u crevima, gojenje, bolovi u zglobovima, na koži se javljaju razliciti dermatitisi, disajne smetnje, glavobolja, vrtoglavice, tahikardija, zamaranje i neobjašnjivo blago povećanje telesne temperature.

GLUTENI i GLIJADINI su lepljive belančevine u pšenici, raži, ovsu i ječmu. Kod dece od 9-36 meseci intolerancija izaziva dugotrajni proliv, masne, obilne ili kašaste i vodene stolice; kasnije dolazi do zastoja u rastu i razvoju, uvećanje trbuha, slabog razvoja kostiju i mišica, do edema = otoka zbog gubljenja belanč evina prolivom i do anemije sa niskim gvožđem koja ne može da se popravi dok se gluten ne izbaci iz ishrane; moguć je i zatvor, promene lič nosti, ataksija, epilepsija i depresija i optereć enje jetre, defekt zubne gleđi.

Česta je unakrsna intolerancija na laktozu.

Simptomi kod odraslih se teže dijagnostikuju jer su simptomi nespecifič ni - teže varenje, nadimanje, kašaste stolice, ponekad zatvor pa čak i atipič ni epileptič ni napadi. Jako osetljivi ljudi mogu da dobiju anafilaktič ki celija ni šok.

DOZVOLJENE NAMIRNICE ZA OSOBE ALERGIČNE NA GLUTEN: PIRINAČ, LAN, KUKURUZ, PROSO, ŠIRAK, HELJDA, KROMPIR, KASAVA, SAGO (ARUKO), MAHUNARKE: PASULJ, BORANIJA, GRAŠAK, SOCIVO, BOB ULJARICE: KIKIRIKI, SOJA (ALI SOJA SOS NIJE DOZVOLJEN), BADEM, LEŠNIK, ORAH, PISTAĆI, ŽIR, KESTEN, INDIJSKI ORAH, SUNCOKRET, SUSAM, SENF (GORCICA), MAK, ŠAFRAN, SEME LUCERKE, KOKOS SVE VRSTE MESA PRIPREMANE NA SVE NAČINE SEM POHOVANE ILI UVALJANE U BRAŠNO, MESNE PRERAÐEVINE SAMO KAO ČISTO MESO (OPASNE SU SALAME, VIRŠLE, PAŠTETE I SL. ZBOG ADITIVA DERIVATA PŠENICNOG BRAŠNA), RIBA, PLODOVI MORA, POVRĆE SVEŽE, SUŠENO ILI SMRZNUTO (OSTALE VRSTE KONZERVISANOG POVRĆA SE NE PREPORUČUJU ZBOG ADITIVA, AKO SAMI PRAVITE ZIMNICU NE SMETE KORISTITI KONZERVANSE KOJI SADRŽE GLUTEN), VOĆE SVEŽE, SMRZNUTO (SUŠENO I KANDIRANO JE OPASNO ZBOG ŠECERA U PRAHU KOJI MOŽE IMATI 5% GLUTENA, TAKOÐE SE BRANI UPOTREBA KONZERVISANOG VOĆA ZBOG SKROBNIH SIRUPA; VOĆNI SOKOVI, KOMPOTI, DŽEMOVI I KOMPOTI TREBA DA BUDU DOMAĆE PROIZVODNJE) JAJA TVRDO KUVANA ILI PRŽENA U DOZVOLJENOM ULJU (OMLET U RESTORANU I POHOVANA JELA SU ZABRANJENI KAO I ZAMENA ZA JAJA) MLEKO I MLEČNI PROIZVODI POSTOJE NA TRŽIŠTU I KAO PROIZVODI BEZ LAKTOZE U SLUČAJU UNAKRSNE ALERGIJE NA LAKTOZU, ALI TREBA PROVERITI ADITIVE (PROIZVODI SA MALO MLECNE MASTI SADRŽE ADITIVE ZGUŠNJIVACE KOJI SU PŠENICNI SKROBOVI I SEM TOGA INDUSTRIJSKI VOĆNI JOGURT NIJE DOZVOLJEN). SIREVI KRAVLJI, KOZJI I OVČIJI, MLADI I STARI MOGU SE KORISTITI SAMO AKO SE SPEMAJU OD PRIRODNOG SIRIŠTA – BURAGA ( NISU DOZVOLJENI KREM SIREVI, PASTERIZOVANI I ONI KOJI SE PRAVE UZ DODAVANJE BELOG SIRĆETA KAO RICOTTO, ROQUEFOR I SIREVI SA ADITIVIMA). IZ PRETHODNOG SE MOŽE ZAKLJUČITI DA JE BOLJE KORISTITI DOMAĆE KISELO MLEKO I SIREVI SA POUZDANIM DEKLARACIJAMA KAO ŠTO JE NEMACKI GRUNLANDER BEZ GLUTENA I BEZ LAKTOZE) ULJA SE MORAJU PROVERITI ZBOG ADITIVA. DOMAĆI KAJMAK, PUTER I MAJONEZ SU PRIHVATLJIVI JER SE PODRAZUMEVA DA KONTROLIŠEMO SASTOJKE (KUPOVNI MOGU SADRŽAVATI BRAŠNO ODNOSNO PŠENICNI SKROB U VIDU ADITIVA). ŽIVOTINJSKE MASTI NEMAJU NEŽELJENE ADITIVE. SIRĆE JABUKOVO, VINSKO I KUKURUZNO SAMO BEZ ADITIVA KAO I LIMUN KOJI SE PREPORUCUJE NA PRVOM MESTU DOZVOLJENI SU (DESTILOVANO BELO SIRĆE JE PŠENICNOG POREKLA!) BELO I CRNO VINO BEZ ADITIVA, VOTKA OD KROMPIRA, TEKILA, RUM I VOĆNE RAKIJE BEZ ADITIVA (NISU DOZVOLJENI PIVO, KVAS, VISKI, BURBON I LIKERI) KAFA TREBA DA BUDE SVEŽE MLEVENA (DOMAĆA MLEVENA KAFA MOŽE KOD NAS DA SADRŽI PEČENO MLEVENO ZRNO ŽITA; INSTANT KAFA I ČAJEVI KAO I INSTANT KAKAO MEŠAVINE NISU DOZVOLJENI) ČOKOLADA, ČOKOLADNI NAPICI I KREMOVI MORAJU IMATI JASNU DEKLARACIJU DA SU BEZ GLUTENA SUPE SAMO DOMAĆE BEZ REZANACA I ZAPRŠKE (KOCKE ZA SUPU, PRAH SUPE INDUSTRIJSKE I RESTORANSKE SUPE) GRICKALICE OD KUKURUZA MORAJU IMATI DEKLARACIJU DA SU BEZ GLUTENA SVI INDUSTRIJSKI SLATKIŠI MORAJU IMATI DEKLARACIJU DA SU BEZ GLUTENA. DOMACE SLATKIŠE MOŽETE PRAVITI OD PROVERENIH SASTOJAKA, ŠLAG OD SLATKE PAVLAKE, DOMACI ŠAM OD BELANACA, KRISTAL ŠECER, MED, PUDING OD KUKURUZNOG SKROBA.

ŠTA JE SIGURNO BEZ GLUTENA : BHA, BHT, biotin, beta karoten, kalcijum-fosfat, kalcijum-hlorid, pantotenat, karboksimetilceluloza, acidum citricum=limunska kiselina, dekstroza, dekstrini, sulfosukcinat, ekstrakti, folna kiselina, fruktoza, laktoza, lecitin, magnezijum hidroksid, mikrokristalna celuloza, monogliceridi, digliceridi, poliglicerol, polisorbat, kalijum citrat, kalijum jodid, propilen glikol, monostearat, propigalat, piridoksinhidrohlorid, askorbinska kiselina = vit C, natrijum, natrijum benzoat, natrijum kazeinat, natrijum citrat, natrijum nitrat, heksametafosfat, aluminat, sorbitol, manitol, saharoza, sulfosukcinat, tartarna kiselina, tiamin, hidrohlorid, trikalcijum fosfat, vit A, riboflavin, natrijumpiridofosfat, gume (akacija = bagrem, arabicna guma, carob, cellulose = celuloza, guar, tragacanth, xanthan)

Pogledajte informacije na www.celijakija.co.rs

ALERGIJA NA DRUGE ŽITARICE RAŽ: pazite na deklaraciju gotovih integralnih hlebova, peciva, keksa, grickalica, pahuljice – musli, slatkiši od žita, votka JEČAM : integralni hlebovi i peciva, keks, kolači OVAS : ovsene pahuljice – musli, integralni proizvodi KUKURUZ : čips i druge grickalice, proja, posebne vrste hleba i peciva, boza, panirana riba, smrznute kombinacije povrć a, salate, puding i kremovi sa kukuruznim skrobom, domać a jela zgusnuta kukuruznim skrobom. Prema savetima nekih dijetetič ara osobe koje pate od reumatizma ne bi trebalo da jedu kukuruz.

Obratite pažnju kada kupujete lisnato i druga testa, kifle i ostala peciva, palač inke, raviole, gibanicu, testeninu, lazanje, keks, torte, musli, pite, deč ju hranu i njihove deklaracije gde „skrob“ ili „skrobni preliv“ najč ešć e označ ava pšenič ni skrob. PIRINAČ : pirinč ani rezanci za supu, špageti i tanke pirinč ane kore su dobra zamena za proizvode od pšenič nog brašna sem ako ste alergič ni na pirinač . U tom sluč aju nemojte zaboraviti pirinč ano mleko i brašno.